Yapay zekada doğru adımların temeli veri altyapısına dayanıyor – Ankara Haber

Her dört AI projesinden üçünün beklenen sonuca ulaşamadığı ve şirketlerin yalnızca üçte birinin yapay zekâ yatırımlarından anlamlı fayda elde edebildiği gerçeği, yapay zekâya geçişin yalnızca teknolojik bir tercih olmadığını, aynı zamanda sağlam bir veri temeli gerektirdiğini ortaya koyuyor.
Projeye başlarken sahip olunan veri miktarı çoğu zaman yeterli görünse de, asıl farkı yaratan unsur verinin doğruluğu, bütünlüğü ve bağlama uygunluğu oluyor. Zaman içinde farklı kaynaklardan toplanan, çeşitli tanımlara ve formatlara sahip veri setleri, sistemler arası entegrasyonu karmaşıklaştırırken; veri üzerinde yapılan her işlemde yeni tutarsızlık riskleri ortaya çıkıyor. Tüm bu karmaşıklık içinde, modelin doğru çalışabilmesi için gereken temel altyapı çoğu zaman gözden kaçabiliyor.
Yapay zekâ projelerinde sürdürülebilir başarı için projeyi besleyen verinin kalitesi, güncelliği ve kurumun genelinde benimsenen veri yönetimi yaklaşımı, dönüşümün temelini oluşturuyor. Kısacası, başarılı bir yapay zekâ projesi; veri kalitesinin ötesinde, bu verinin etkin yönetilmesi, farklı iş birimleri arasında tutarlılık sağlanması ve tüm organizasyona yayılmasıyla mümkün hale geliyor. Kurumların bu dönüşümden gerçek anlamda fayda sağlaması için aynı zamanda, veriyi merkeze alan ve iş hedefleriyle uyumlu bir strateji belirlemesi gerekiyor.

Veri mimarisi, yapay zeka ile gelişiyor
Farklı sektörlerden pek çok kurumun veriyle ilgili yaşadığı temel zorlukları çözmek için bütünleşik ve sürdürülebilir çözümler geliştiren GTech, kurumların dijital dönüşüm yolculuğunda verinin rolüne dikkat çekiyor.
Türkiye’nin önde gelen dijital platformlarından biriyle yürüttükleri dönüşüm projesinde, farklı kaynaklardan gelen dağınık haldeki verileri, merkezi bir veri mimarisi üzerinde topladıklarını söyleyen GTech Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Öztürk; böylece kurumun, hem operasyonel verimlilikte hem de veri güvenliğinde önemli kazanımlar elde ettiğini hem de iş süreçlerinde ihtiyaç duyulan tüm veriye tutarlı ve güncel biçimde erişilebildiğini belirtiyor.
Projenin tamamlanmasının ardından, kurumun bu yeni veri mimarisi üzerinde kendi yapay zekâ uygulamalarını devreye alarak, gelişmiş analitikten öngörüsel modellemeye kadar birçok yenilikçi projeyi hızlıca hayata geçirebildiğini söyleyen İbrahim Öztürk, “Veri altyapısını sağlam temellere oturtmadan yapay zekâdan sürdürülebilir değer beklemek gerçekçi değil. Her başarılı AI projesinin arkasında, iş hedefleriyle entegre edilmiş bir veri stratejisi, güçlü bir mimari ve kurum kültürüne yayılmış veri odaklı bir bakış açısı yer alıyor. GTech olarak, kurumların veriyi bir varlık olarak görmesini, süreçlerini ve ekiplerini bu doğrultuda geliştirmesini destekliyoruz” dedi.


  • Related Posts

    Burgan Bank, OCP Üzerindeki Kritik Uygulamalarını Veeam Kasten ile Güvence Altına Aldı – Ankara Haber

    Burgan Bank, dijital altyapısındaki güvenlik, esneklik ve sürekliliği bir adım öteye taşıyarak 5 farklı OpenShift (OCP) cluster ortamında Veeam Kasten kurulumunu başarıyla gerçekleştirdi. Kritik uygulamalarının tutarlı bir şekilde yedeklenmesi, merkezi…

    SoftwareOne, AWS Generative AI sertifikası aldı – Ankara Haber

    SoftwareOne, müşterilerine AWS üzerinde daha akıllı, daha hızlı ve sorumlu yapay zekâ çözümleri sunmak için AWS Generative AI Services Competency (Üretici Yapay Zekâ Hizmet Yetkinliği) sertifikasını aldı. SoftwareOne’ın 24 adet…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir